Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде право на председателите на

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде право на председателите на
Коментари Харесай

Шефовете на съдилища ще отсрочват дела заради Covid

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет даде право на ръководителите на съдилища да отстрочат каузи, да разпоредят да не се организират открити правосъдни съвещания и да се преглеждат единствено каузи с наложителен темперамент, в случай че се наложи заради разпространението на болестта с COVID-19. Ако няма спънки, то съответният съдът може да продължи с естественото разглеждане на каузи, съобщи.

Според наредбите от Закона за правосъдната власт, по време на правосъдна почивка се преглеждат следните каузи: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за прехрана, за наставнически права на ненавършили пълноправие деца и за нелегално уволнение; претенции за застраховане на искове, за застраховане на доказателства, за предоставяне на позволения и заповеди по Семейния кодекс, за назначение на необикновен представител; каузи по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за отбрана от домашното насилие; каузи, за които закон планува разглеждането в период, по-кратък от един месец; други каузи по преценка на административния началник на съда или прокуратурата, или на министъра на правораздаването.

Наред с това правосъдните кадровици промениха и някои от текстовете в разпоредбите, отнасящи се до работата на съдиите и чиновниците. Колегията указа на ръководителите на съдилищата „ да продължат с правенето на график на работа на съдиите и правосъдните чиновници в съда, съгласно епидемиологичната конюнктура в съответния район и броя на заболелите магистрати и правосъдни служители в съответния орган на правосъдна власт,   при ротация на групите съдии и чиновници, досега, в който Националният действен щаб и Правителството на България разгласят, че заплахата от болест с COVID-19 e отминала “.

В същото време стана ясно, че над 7% от съдиите у нас са инфектирани с COVID-19 или контактни. Това сочи информация на Висшия правосъден съвет от районните, окръжните, административните, апелативните и висшите съдилища. Данните са настоящи към понеделник до обяд. Броят на инфектираните съдии е 84, а на контактните – 71. Според последния разбор за натовареността към 31 декември за 2019 година съдиите у нас са 2031 (без върховните).

Най-много инфектирани магистрати има в Административен съд София-град – 7, следван от Софийския областен съд – 6 и един под карантина, в Софийския градски съд – 5 и осем карантинирани, трима са инфектираните в спецсъда. Във Върховен касационен съд и Върховен административен съд има по двама инфектирани, като в първия има седем карантинирани, а във втория един.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР